ZO VERFT U EEN MEUBEL

MET EEN LIKJE VERF EN WAT VERBEELDINGSKRACHT (OF TOEGANG TOT EEN PINTEREST ACCOUNT) KUNT U UW WONING EENVOUDIG VULLEN MET PERSOONLIJKE MEUBELSTUKKEN.

Indien u persoonlijke meubelstukken wel ziet zitten, maar nog twijfelt, dan bent u niet de enige. De meeste doe-het-zelvers worden wat zenuwachtig wanneer ze de woorden afbijten, schuren en verven horen.

Maar geen nood! Wij hebben een alles-in-een artikel gecreëerd waarin al uw vragen worden beantwoord om u te tonen hoe u meubelen verft…

Al het gereedschap, maar geen idee hoe? Lees zeker verder…

WAAROM MEUBELEN VERVEN WANNEER U ZE KANT-EN-KLAAR KUNT KOPEN?

In vergelijking met sommige van het meer toegankelijke en moderne meubilair van vandaag, zijn oudere meubelstukken kwalitatief zeer hoogstaand. Ze hoeven dus enkel wat opgesmukt te worden.

Of het nu gaat om een verouderd stuk dat u moe gezien bent of een vintage pareltje dat u heeft ontdekt tijdens het neuzen op een rommelmarkt en in tweedehandswinkels, een restauratieproject zal u beslist geld besparen. En laten we het niet vergeten: u krijgt er iets unieks voor in de plaats dat persoonlijk aanvoelt.

LATEN WE ERAAN BEGINNEN. WAT IS UW VISIE EN WELKE AFWERKING WENST U?

Voordat u op zoek gaat naar de perfecte verf, moet u eerst bedenken welke afwerking u wilt realiseren. Verouderd of met contrasterende kleuren? Hoogglans of mat? Zodra u deze startblokken heeft vastgelegd, is het eenvoudiger om de juiste verf voor het project te bepalen.

De shabby chic look is momenteel de meest populaire doe-het-zelflook. Rust-Oleum Chalky Finish Meubelverf zorgt voor de egale, matte afwerking die u wenst. U kunt eenvoudig een shabby chic look creëren door het meubelstuk op te schuren met schuurpapier zodra het volledig droog is.

Als u een luxueuze glans wilt creëren, overweeg dan Rust-Oleum Satin Finish Meubelverf voor een tijdloze, zijdeachtige toets.

En voor een metaalachtige look doet Rust-Oleum Metallic Meubelverf precies wat er op het blik te lezen staat: voor interieurs met een luxueuze uitstraling.

MOET IK STEEDS EEN PRIMER GEBRUIKEN?

Of u al dan niet een grondlaag moet voorzien, hangt af van het oppervlak en de verf die u gebruikt. Er zijn verfsoorten, zoals Chalky Finish of Universal spuitverf, die geen primer vereisen, dus lees altijd eerst de instructies op het etiket voordat u begint.

Er zijn verschillende primers die specifiek bedoeld zijn voor hout, kunststof, metaal of keramische oppervlakken. De primer dicht het oppervlak, zorgt voor een goede hechting voor de verf en levert een uniforme basis om uw verf op aan te brengen. Dit alles verbetert de duurzaamheid en het uiterlijk van uw afwerking.

VOORBEREIDING VAN HET OPPERVLAK

Of u nu een grondlaag legt of uw verf rechtstreeks aanbrengt, het is steeds aanbevolen om ervoor te zorgen dat het oppervlak dat u verft volledig droog, schoon en vrij is van oppervlakverontreinigingen zoals was, boenwas, vuil, stof, enz. Die zorgen er immers voor dat de verf minder goed hecht.

Wij bevelen aan om het meubelstuk grondig te reinigen met een oplossing van warm water en vloeibaar detergent. Spoel alle zeepresten weg met proper, warm water. Laat het oppervlak drogen voordat u het een laatste keer schoonveegt met terpentine.

Het is een goed idee om een bestaande verf of vernis lichtjes op te schuren zodat de volgende laag goed hecht. Zorg ervoor dat de bestaande verf of vernis een goede hechting heeft en verwijder loszittende of schilferende verf.

MAAKT HET TYPE VERFBORSTEL EEN VERSCHIL?

Er zijn 2 soorten verfborstels. Er zijn borstels met natuurlijke haren en borstels met synthetische materialen (maar er bestaan ook borstels met een mix van beide).

Wanneer u verf op oliebasis gebruikt, geeft een borstel met natuurlijk borstelhaar een betere afwerking. Maar wanneer natuurlijke borstelharen gebruikt worden met verf op waterbasis of latexverf, zullen ze het water absorberen en slap worden.

Helaas kunnen goedkopere borstels niet zoveel verf bevatten als borstels van hogere kwaliteit, wat betekent dat de klus langer zal duren. Borstels van hogere kwaliteit hebben doorgaans ook een taps toelopend uiteinde, wat u meer controle geeft, dus u kunt beter vanaf het begin investeren in kwaliteitsvolle borstels.

MOET IK SCHUURPAPIER OF STAALWOL GEBRUIKEN VOOR DE VOORBEREIDING?

Wanneer u hout verft, is opschuren belangrijk om de verf aan het oppervlak te laten hechten. Als het oppervlak vrij is van verontreinigingen, volstaat licht opschuren. Kies fijn schuurpapier met een korrel van 360 tot 600.

Voor intensief schuren en afbijten heeft u een grover schuurpapier met een korrel van 40 tot 60 nodig. Als u denkt dat er vernis of andere verontreinigingen op het meubelstuk zitten die kunnen reageren met de verf op het oppervlak, gebruikt u terpentine en staalwol na het schuren om alle resten zeker te verwijderen.

MOET IK WAS GEBRUIKEN OM DE VERF AF TE DICHTEN?

De meeste verfsoorten geven vanzelf een duurzame afwerking die geen verdere bescherming vereisen met een was- of beschermende laklaag. Voor sommige verfsoorten, zoals Rust-Oleum Chalky Finish Meubelverf moet u een was- of laklaag aanbrengen om het geverfde oppervlak te beschermen en tot zijn recht te laten komen.

Boenwas is eenvoudig aan te brengen met een borstel of doek en zorgt voor een zachte, fluweelachtige glans, wat perfect is voor de shabby chic look. De meubellak wordt aangebracht met een borstel en zorgt voor een matte afwerking voor projecten die meer bestand moeten zijn tegen stoten en vlekken.

AFPLAKTAPE IS BELANGRIJK!

Afplaktape is essentieel om ervoor te zorgen dat de ene zone met verf niet overloopt in de andere of wanneer u randen wilt afdekken voor een gepolijste afwerking.

Heel wat ervaren doe-het-zelvers zullen zeggen dat knutseltape zaligmakend is, maar afplaktape werkt net zo goed!


Rust-Oleum Europe, N.V. Martin Mathys S.A, Kolenbergstraat 23 - 3545 Zelem - België
Tel: +32 (0) 13 460 200 Email: INFO@RUSTOLEUMDIY.COM


© Rust-Oleum 2017 Copyright. All Rights Reserved. Privacy Beleid